Statische disciplines

Onder statische disciplines verstaat men die schietsportonderdelen waarbij de factor "tijd" niet als punten factor meespeelt. In de praktijk komt het er op neer dat een schutter vanuit een vaste positie een doel (meestal een kaart) onder vuur neemt. De afstand van de kaart tot de sportschutter is afhankelijk van de discipline die geschoten wordt. De score wordt hierbij uitsluitend bepaalt door het totaal aantal geschoten punten op de kaart(en).

In de statische disciplines organiseert SV "de Vrijheid-Hoorn" een jaarlijkse competitie waarbij voor zowel de Klein Kalibers alswel de Groot Kalibers aparte klassen zijn.

Voor de gevorderde schutter is het mogelijk om deel te nemen aan landelijke wedstrijden, georganiseerd door de Koningklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA). Ook internationale wedstrijden behoren tot de mogelijkheden.